skip to Main Content
Fibroscopie

Rino-fibroscopia: Examen al foselor nazale, faringelui și laringelui cu ajutorul unui fibroscop.
Indicații – Rinofibroscopia este indicată în unele afecțiuni ale foselor nazale ca și metodă complexă de investigații pentru stabilirea unui diagnostic și  este realizată, atât pentru copii, cât și pentru adulți în cadrul unei consultații ambulatorii.
Desfasurare – Medicul introduce într-una din narinele pacientului așezat în fața lui un fibroscop nazal (un tub flexibil, scurt și subțire, dotat cu un sistem de fibre optice care constituie atât tubul de iluminare cât și sistemul video de preluare a imaginilor) pe care îl face, cu mișcări blânde, să înainteze în fosele nazale. Acest examen nu durează decât câteva minute, dar necesită colaborare din partea pacientului, astfel încât nu poate fi efectuat la orice vârstă în condiții de ambulatoriu. Atunci când fibroscopul atinge peretele posterior al cavumului (nazofaringe) pacientul poate resimți o senzație ușor dureroasă, însoțită uneori de grețuri care dispar rapid.

Laringo-fibroscopie

Laringo-fibroscopia: Se efectuează cu ajutorul unui endoscop flexibil format dintr-o teacă etanșă cu lungime și diametru variabile, ce contine un fascicul de fibreoptice care conduce lumina furnizată de o sursă externă aparatului ( sursă de lumina rece astfel încât nu prezintă riscul încălzirii instrumentului examinator), facilitând astfel observația unor detalii fine. Structura sistemului flexibil permite extremității fibroscopului să descrie 360 grade. În cursul fibroscopiei există posibilitatea să se observe, să se fotografieze, să se filmeze, să se efectueze prelevări (endoscopie diagnostică) de la nivelul laringelui și hipofaringelui.

O fibroscopie se desfasoară, în general, sub anestezie locală; anestezia generala nu este indicata decat pentru fibroscopiile efectuate la copilul de vârstă foarte mică. Spitalizarea nu este necesară decât în caz de anestezie generală (observație timp de 24 ore după examen). Riscurile fibroscopiilor sunt foarte mici: hemoragiile pot fi minore și nu survin decât în mod exceptional.

Oto-videoscopie


Video-oto-endoscopia
 oferă posibilitatea unui diagnostic de acuratețe al bolilor urechii externe și medii prin utilizarea unor sisteme de vizualizare directă a membranei timpanice. Acestea au rolul de a surprinde modificările patologice ale timpanului (perforații, îngroșări, supurații, polipi), localizarea și dimensiunile acestora, precum și detaliile vizibile doar printr-o mărire adecvată. Posibilitatea de stocare a aspectelor otoendoscopice are avantajul ca oferă o imagine dinamică a modificarilor timpanului pe măsura progresiunii bolii sau a aplicării tratamentelor otologice (tratamentul otitei seroase acute, al supuratiilor otice)

Back To Top