skip to Main Content
Otita

Otita medie reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni la copii, cu o incidenta care descreste odata cu varsta.
Termenul general de otita medie este definit ca inflamatia mucoasei urechii medii. Poate fi acuta, cu o instalare rapida a simptomelor (durere, scaderea auzului, febra, uneori secretie purulenta in ureche), sau cronica (atunci cand evolutia este mai lunga de 3 luni).

Tipurile de otita medie acuta

Otita medie acuta congestiva (congestia/roseata timpanului) – in acest caz se manifesta de obicei cu durere si o scadere discreta a auzului
Otita medie acuta seroasa(apare o serozitate, un lichid limpede in urechea medie datorita presiunii negative) – scade auzul, poate sa apara sau nu o durere intermittent
Otita medie acuta supurata – serozitatea din casuta timpanului se transforma intr-un lichid purulent, infectat (intr-o prima faza timpanul bombeaza si durerea in ureche este foarte mare, insotita de obicei de febra, apoi timpanul se poate perfora si secretia purulenta se exteriorizeaza in conduct, durerea disparand)

Diagnostic

Diagnosticul poate fi dificil la copiii mici datorita absentei uneori a simptomelor, factorilor anatomici (dimensiunea mica a canalului auditiv extern), existentei dopului de ceara care impiedica vizualizarea timpanului.
Examenul cu otoscopul este prima etapa a diagnosticului, care ne arata aspectul timpanului si mobilitatea sa.

Otita externa reprezinta inflamatia pielii care tapeteaza conductul auditiv extern. O otita externa este cauzata de o infectie bacteriana (microbi) sau fungica (ciuperci microscopice). Ea se traduce clinic prin durere otica, uneori prurit (mancarimi la nivelul urechii afectate) si otoree (exteriorizarea unei secretii de la nivelul conductului auditiv extern).

Back To Top